Ακολουθήστε μας:

Σύνδρομο όρασης υπολογιστή – Computer Vision Syndrome (CVS)

Σύνδρομο όρασης υπολογιστή – Computer Vision Syndrome (CVS)

Σύνδρομο όρασης υπολογιστή – Computer Vision Syndrome (CVS)

Το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, που αναφέρεται επίσης ως ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, περιγράφει μια ομάδα προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστή, ταμπλέτας, ηλεκτρονικού αναγνώστη και κινητού τηλεφώνου.

Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν δυσφορία στα μάτια και προβλήματα όρασης όταν βλέπουν ψηφιακές οθόνες για παρατεταμένες περιόδους. Το επίπεδο δυσφορίας φαίνεται να αυξάνεται με την ποσότητα χρήσης της ψηφιακής οθόνης. Για να ανακουφίσετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20. κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να δείτε κάτι 20 μέτρα μακριά κάθε 20 λεπτά.

Αιτίες & παράγοντες κινδύνου

Η προβολή υπολογιστή ή ψηφιακής οθόνης συχνά κάνει τα μάτια να δουλεύουν πιο σκληρά. Ως αποτέλεσμα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι υψηλές οπτικές απαιτήσεις της προβολής υπολογιστή και ψηφιακής οθόνης καθιστούν πολλά άτομα ευαίσθητα στην ανάπτυξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με την όραση. Τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα του συνδρόμου όρασης υπολογιστή (CVS) ή των συμπτωμάτων ψηφιακής καταπόνησης των ματιών. Η προβολή υπολογιστή ή ψηφιακής οθόνης είναι διαφορετική από την ανάγνωση μιας εκτυπωμένης σελίδας. Συχνά τα γράμματα στον υπολογιστή ή στη φορητή συσκευή δεν είναι τόσο ακριβή ή ευκρινώς καθορισμένα, το επίπεδο αντίθεσης των γραμμάτων στο φόντο μειώνεται και η παρουσία λάμψης και αντανακλάσεων στην οθόνη μπορεί να δυσχεράνει την προβολή.Οι αποστάσεις και οι γωνίες θέασης που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον τύπο εργασίας είναι επίσης συχνά διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για άλλες εργασίες ανάγνωσης ή γραφής. Ως αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις εστίασης των ματιών και κίνησης των ματιών για την προβολή ψηφιακής οθόνης μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες απαιτήσεις στο οπτικό σύστημα. Επιπλέον, η παρουσία ακόμη και μικρών προβλημάτων όρασης μπορεί συχνά να επηρεάσει σημαντικά την άνεση και την απόδοση σε έναν υπολογιστή ή κατά τη χρήση άλλων συσκευών ψηφιακής οθόνης. Τα προβλήματα όρασης που δεν έχουν διορθωθεί ή δεν έχουν ανιχνευθεί μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην καταπόνηση των ματιών που σχετίζονται με τον υπολογιστή. Ακόμη και άτομα που έχουν συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν είναι κατάλληλα για τις συγκεκριμένες αποστάσεις θέασης της οθόνης του υπολογιστή τους. Μερικοί άνθρωποι γέρνουν το κεφάλι τους σε περίεργες γωνίες επειδή τα γυαλιά τους δεν είναι σχεδιασμένα για να κοιτάζουν έναν υπολογιστή ή σκύβουν προς την οθόνη για να τη δουν καθαρά. Οι στάσεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκούς σπασμούς ή πόνο στον αυχένα, τον ώμο ή την πλάτη.Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του CVS εμφανίζονται επειδή οι οπτικές απαιτήσεις της εργασίας υπερβαίνουν τις οπτικές ικανότητες του ατόμου για να τις εκτελέσει άνετα. Στο μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη CVS βρίσκονται εκείνα τα άτομα που περνούν δύο ή περισσότερες συνεχείς ώρες σε έναν υπολογιστή ή χρησιμοποιώντας μια συσκευή ψηφιακής οθόνης κάθε μέρα.

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το CVS ή την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών είναι:Καταπόνηση των ματιών.Πονοκέφαλοι.Θολή όραση.Ξηρά μάτια.Πόνος στον αυχένα και στους ώμους.Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από: Κακός φωτισμός.Λάμψη σε μια ψηφιακή οθόνη.Λανθασμένες αποστάσεις θέασης.Κακή στάση καθίσματος.Μη διορθωμένα προβλήματα όρασης.Συνδυασμός αυτών των παραγόντων. Ο βαθμός στον οποίο τα άτομα εμφανίζουν οπτικά συμπτώματα συχνά εξαρτάται από το επίπεδο των οπτικών τους ικανοτήτων και τον χρόνο που αφιερώνουν κοιτάζοντας μια ψηφιακή οθόνη. Τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, η ανεπαρκής εστίαση ή ο συντονισμός των ματιών και οι αλλαγές γήρανσης στα μάτια, όπως η πρεσβυωπία, μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη οπτικών συμπτωμάτων όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή συσκευή ψηφιακής οθόνης.

Πολλά από τα οπτικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι χρήστες είναι μόνο προσωρινά και θα μειωθούν μετά τη διακοπή της εργασίας στον υπολογιστή ή τη χρήση της ψηφιακής συσκευής. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συνεχιζόμενες μειωμένες οπτικές ικανότητες, όπως θολή όραση από απόσταση, ακόμη και μετά τη διακοπή της εργασίας σε υπολογιστή. Εάν δεν γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν να επανεμφανίζονται και ίσως να επιδεινωθούν με τη μελλοντική χρήση της ψηφιακής οθόνης.

Διάγνωση

Το CVS, ή η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Η δοκιμή, με ιδιαίτερη έμφαση στις οπτικές απαιτήσεις σε απόσταση εργασίας υπολογιστή ή ψηφιακής συσκευής, μπορεί να περιλαμβάνει:

Ιστορικό ασθενούς για τον προσδιορισμό τυχόν συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής και την παρουσία οποιονδήποτε γενικών προβλημάτων υγείας, λήψης φαρμάκων ή περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστή.

Μετρήσεις οπτικής οξύτητας για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο μπορεί να επηρεαστεί η όραση.

Μια διάθλαση για τον προσδιορισμό της κατάλληλης ισχύος του φακού που απαιτείται για την αντιστάθμιση τυχόν διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό).

Δοκιμάζοντας πώς τα μάτια εστιάζουν, κινούνται και συνεργάζονται.

Προκειμένου να αποκτήσετε μια σαφή, ενιαία εικόνα αυτού που βλέπετε, τα μάτια πρέπει να αλλάζουν αποτελεσματικά την εστίαση, να κινούνται και να λειτουργούν από κοινού. Αυτή η δοκιμή θα αναζητήσει προβλήματα που εμποδίζουν τα μάτια να εστιάσουν αποτελεσματικά ή καθιστούν δύσκολη τη χρήση και των δύο ματιών μαζί.

Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων για να προσδιοριστεί πώς αντιδρούν τα μάτια υπό κανονικές συνθήκες όρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν κάποια από την ισχύ εστίασης των ματιών μπορεί να είναι κρυμμένη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οφθαλμικές σταγόνες. Αποτρέπουν προσωρινά τα μάτια από το να αλλάξουν εστίαση ενώ γίνεται η δοκιμή. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτές τις δοκιμές, μαζί με τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων, ένας γιατρός οπτομετρίας μπορεί να προσδιορίσει την παρουσία CVS ή ψηφιακής καταπόνησης των ματιών και να συμβουλεύσει τις θεραπευτικές επιλογές.

Θεραπευτική αγωγή

Οι λύσεις σε προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ψηφιακή οθόνη ποικίλλουν. Ωστόσο, συνήθως μπορούν να ανακουφιστούν με την τακτική φροντίδα των ματιών και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο προβολής της οθόνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που δεν απαιτούν τη χρήση γυαλιών για άλλες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να επωφεληθούν από τα γυαλιά που συνταγογραφούνται ειδικά για χρήση υπολογιστή. Επιπλέον, τα άτομα που φορούν ήδη γυαλιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι η τρέχουσα συνταγή τους δεν παρέχει τη βέλτιστη όραση για προβολή υπολογιστή. Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής που συνταγογραφούνται για γενική χρήση ενδέχεται να μην είναι επαρκή για εργασία με υπολογιστή. Μπορεί να χρειαστούν φακοί που για να ανταποκρίνονται στις μοναδικές οπτικές απαιτήσεις της προβολής από υπολογιστή. Ειδικά σχέδια φακών, ισχύς φακών ή αποχρώσεις ή επικαλύψεις φακών μπορεί να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση των οπτικών ικανοτήτων και της άνεσης. Ορισμένοι χρήστες υπολογιστών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εστίαση ή τον συντονισμό των ματιών που δεν μπορούν να διορθωθούν επαρκώς με γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Μπορεί να χρειαστεί ένα πρόγραμμα θεραπείας όρασης για την αντιμετώπιση αυτών των ειδικών προβλημάτων. Η θεραπεία όρασης, που ονομάζεται επίσης οπτική εκπαίδευση, είναι ένα δομημένο πρόγραμμα οπτικών δραστηριοτήτων που δίνονται για τη βελτίωση των οπτικών ικανοτήτων. Εκπαιδεύει τα μάτια και τον εγκέφαλο να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά. Αυτές οι ασκήσεις ματιών βοηθούν στην αποκατάσταση των ελλείψεων στην κίνηση των ματιών, την εστίαση των ματιών και τη ομαδοποίηση των ματιών και ενισχύουν τη σύνδεση ματιού-εγκεφάλου. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες εκπαίδευσης τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι.

Προβολή του υπολογιστή

Σωστή τοποθέτηση σώματος για χρήση υπολογιστή. Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων του CVS έχουν να κάνουν με τον υπολογιστή και τον τρόπο χρήσης του. Αυτό περιλαμβάνει τις συνθήκες φωτισμού, την άνεση της καρέκλας, τη θέση των υλικών αναφοράς, τη θέση της οθόνης και τη χρήση διαλειμμάτων ανάπαυσης.

Θέση της οθόνης του υπολογιστή. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πιο άνετο να βλέπουν έναν υπολογιστή όταν τα μάτια κοιτάζουν προς τα κάτω. Βέλτιστα, η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται 15 έως 20 μοίρες κάτω από το επίπεδο των ματιών (περίπου 9 ή 10 cm.) όπως μετράται από το κέντρο της οθόνης και 50 έως 60 cm  από τα μάτια.

Υλικά αναφοράς. Αυτά τα υλικά πρέπει να βρίσκονται πάνω από το πληκτρολόγιο και κάτω από την οθόνη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια θήκη εγγράφων δίπλα στην οθόνη. Ο στόχος είναι να τοποθετήσετε τα έγγραφα, έτσι ώστε η κεφαλή να μην χρειάζεται να επανατοποθετηθεί από το έγγραφο στην οθόνη.

Φωτισμός. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή έτσι ώστε να αποφύγετε την αντανάκλαση, ιδιαίτερα από τον υπερυψωμένο φωτισμό ή τα παράθυρα. Χρησιμοποιήστε περσίδες ή κουρτίνες στα παράθυρα και αντικαταστήστε τους λαμπτήρες στα φωτιστικά γραφείου με λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος.

Αντιθαμβωτικές οθόνες. Εάν δεν υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση από πηγές φωτός, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο αντανάκλασης οθόνης. Αυτά τα φίλτρα μειώνουν την ποσότητα του φωτός που ανακλάται από την οθόνη.

Θέση καθίσματος. Οι καρέκλες πρέπει να έχουν άνετη επένδυση και να προσαρμόζονται στο σώμα. Το ύψος της καρέκλας πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα. Οι βραχίονες θα πρέπει να ρυθμίζονται για να παρέχουν υποστήριξη κατά την πληκτρολόγηση και οι καρποί δεν πρέπει να ακουμπούν στο πληκτρολόγιο κατά την πληκτρολόγηση.

Διαλείμματα ξεκούρασης. Για να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών, προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα μάτια όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για μεγάλες περιόδους. Ξεκουράστε τα μάτια για 15 λεπτά μετά από δύο ώρες συνεχούς χρήσης υπολογιστή. Επίσης, για κάθε 20 λεπτά παρακολούθησης υπολογιστή, κοιτάξτε στην απόσταση για 20 δευτερόλεπτα για να δώσετε στα μάτια την ευκαιρία να εστιάσουν ξανά.

Βλεφαρισμοί. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ξηροφθαλμίας όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, προσπαθήστε να βλεφαρίζετε συχνά. Οι βλεφαρισμοί διατηρεί την μπροστινή επιφάνεια του ματιού υγρή.

Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις και οι σωστές συνήθειες θέασης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της ανάπτυξης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το CVS.

Πρόληψη

Η πρόληψη ή η μείωση των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με το CVS ή την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο του φωτισμού και της αντανάκλασης στην οθόνη της συσκευής, τον καθορισμό των κατάλληλων αποστάσεων εργασίας και της στάσης για την προβολή της οθόνης και τη διασφάλιση ότι ακόμη και μικρά προβλήματα όρασης διορθώνονται σωστά. Προτάσεις για άτομα με οπτικό σύνδρομο υπολογιστήΑκόμα κι αν τα γυαλιά δεν χρειάζονται για οδήγηση, διάβασμα ή άλλες δραστηριότητες, μπορεί να προσφέρουν οφέλη για ένα μικρό πρόβλημα όρασης που επιδεινώνεται από τη χρήση υπολογιστή. Μπορεί να χρειαστεί μια ήπια συνταγή γυαλιών για να μειωθεί το άγχος της όρασης στην εργασία. Είναι καλή ιδέα οι χρήστες υπολογιστών να υποβάλλονται σε ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.

Τα γυαλιά πρέπει να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της εργασίας. Εάν τα γυαλιά φοριούνται για μακρινή όραση, ανάγνωση ή και τα δύο, ενδέχεται να μην παρέχουν την πιο αποτελεσματική όραση για την προβολή μιας οθόνης υπολογιστή, η οποία απέχει περίπου 50 έως 70 cm. από τα μάτια.  Ενημερώστε τον γιατρό σχετικά με τα καθήκοντα εργασίας και μετρήστε τις αποστάσεις όρασης κατά την εργασία. Οι ακριβείς πληροφορίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη βελτίωση της όρασης. Οι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από ένα από τα νέα σχέδια φακών που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εργασία σε υπολογιστή.Ελαχιστοποιήστε την ενόχληση από το μπλε φως και τη λάμψη. Το μπλε φως από τον φωτισμό LED και φθορισμού, καθώς και από οθόνες, tablet και φορητές συσκευές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όραση μακροπρόθεσμα. Ειδικές αποχρώσεις και επικαλύψεις φακών μπορούν να μειώσουν την επιβλαβή επίδραση του μπλε φωτός. Ελαχιστοποιήστε την αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο μείωσης της αντανάκλασης, επανατοποθετώντας την οθόνη ή χρησιμοποιώντας κουρτίνες, σκιές ή περσίδες. Επίσης, διατηρώντας τις οθόνες καθαρές, χωρίς βρωμιά και η αφαίρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να μειώσει τη λάμψη και να βελτιώσει τη διαύγεια.Προσαρμόστε την περιοχή εργασίας και τον υπολογιστή για άνεση. Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ύψος επιφάνειας εργασίας περίπου 60 cm. Τα γραφεία και τα τραπέζια έχουν συνήθως ύψος 70 cm. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σε απόσταση 40 έως 70 cm. Το πάνω μέρος της οθόνης πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω από το οριζόντιο επίπεδο των ματιών. Γείρετε το επάνω μέρος της οθόνης μακριά σε γωνία 10 έως 20 μοιρών. Χρησιμοποιήστε ένα ρυθμιζόμενο ράφι. Τοποθετήστε το υλικό αναφοράς στην ίδια απόσταση από τα μάτια με την οθόνη του υπολογιστή και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο τα μάτια δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν εστίαση όταν κοιτάζουν από το ένα στο άλλο.Κάντε εναλλακτικά διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πραγματοποιήστε τηλεφωνήματα ή φωτοτυπίες. Συμβουλευτείτε τους συναδέλφους. Αφού εργαστείτε στον υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάντε οτιδήποτε στο οποίο τα μάτια δεν χρειάζεται να εστιάσουν σε κάτι από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*